Suhdanne

Suhdanne Kevät 2023

Lievää taantumaa seuraa vain lievä nousukausi

Suhdanne Kevät 2023
Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti

Vielä viime syksynä talouden päähuolena oli pelko energiakriisistä Euroopassa. Laajalle levinnyt inflaatio näyttää nyt muodostuneen melkeinpä isommaksi ongelmaksi.

Otin vastaan ennustepäällikön tehtävän tilanteessa, jossa maailmantaloudessa tapahtuu poikkeuksellisen paljon isoja asioita lyhyessä ajassa: pandemia, Venäjän hyökkäyssota Euroopassa, energiakriisi, hintojennousu, geopoliittiset jännitteet ja niihin vastaaminen.

Kaiken tämän seurauksena talouteen vaikuttaa yhä enemmän myös politiikka. Talous-, raha-, kauppa-, pakote-, tuki- ja -teollisuuspolitiikka vaikuttavat kaikki talouteen omalla tavallaan, osin myös vastakkaissuuntaisesti. Politiikan vaikutuksista talouteen tiedämme tutkimusten perusteella enemmän vasta jälkikäteen.

Siitä huolimatta Etlan ennuste laaditaan totuttuun tapaan. Etlan ennusteen ominaispiirteenä on edelleen pyrkimys talouden lainalaisuuksien syvälliseen ymmärtämiseen. Nyt haluamme myös pukea tuon tiedon entistä lukijaystävällisempään muotoon. Vaikka tapahtumat etenevät vauhdilla ja tieto muuttuu nopeasti, Etla pyrkii kahdesti vuodessa ilmestyvässä Suhdanne-ennusteessaan tuottamaan tietoa, joka kestää aikaa.

Painettu Suhdanne-julkaisu ilmestyy tänä keväänä viimeistä kertaa. Ennusteemme löytyy tästä eteenpäin Suhdanne.fi-sivustolta sekä Etlan nettisivuilta entistä tiiviimmässä paketissa.

Vielä viime syksynä talouden päähuolena oli pelko energiakriisistä Euroopassa. Erityisesti isot Euroopan taloudet Saksa ja Italia olivat hyvin riippuvaisia venäläisestä kaasusta. Talvi jäi leudoksi ja Eurooppa onnistui täyttämään kaasuvarastonsa ensi vuotta varten. Vaikka energianhinta nousi pilviin, on energiasta johtuva hinnannousu jo laantunut. Laajalle levinnyt inflaatio näyttääkin muodostuneen melkeinpä isommaksi ongelmaksi. Euroopan keskuspankki aloitti koronnostot muita keskuspankkeja myöhemmin, mutta sitäkin nopeammalla tahdilla. Kun pandemianaikaset säästöt on käytetty ja ostovoiman lasku köyhdyttänyt kotitalouksia, on lähivuosina näköpiirissä vain kituliasta talouden kasvua. Tämä lienee kohtuullinen hinta siitä, että pahemminkin olisi voinut käydä.

Yksityiskohtaisen suhdanne-ennusteen lisäksi Kevään 2023 Suhdanne sisältää Aki Kangasharjun kommentin talouspolitiikasta sekä Sakari Lähdemäen analyysin rahapolitiikan vaikutuksista, ja Birgitta Berg-Anderssonin analyysin energiatuotteiden tuonnista Venäjältä. Kustannuskilpailukyvystä ilmestyy oma julkaisunsa myöhemmin keväällä.

Liitteet

Suhdanne Kevät 2023

etla-suhdanne-kevat-2023.pdf, 2 Mt, 17.3.2023

Lataa: Suhdanne Kevät 2023 pdf

Kustannuskilpailukyky toukokuu 2023 (Etla Erikoisartikkeli 2)

etla-erikoisartikkeli-2-kustannuskilpailukyky-toukokuu-2023.pdf, 446 kt, 17.3.2023

Lataa: Kustannuskilpailukyky toukokuu 2023 (Etla Erikoisartikkeli 2) pdf
Scroll