Suhdanne

Suhdanne Syksy 2021

Suomen talous on päässyt tänä vuonna hyvään kasvuun. Kuva ei kuitenkaan ole kokonaan auvoinen.

Ennustepäällikkö Markku Lehmus
Ennustepäällikkö Markku Lehmus

Suomen talous on päässyt tänä vuonna hyvään kasvuun. Rokotekattavuuden lähestyessä 80 prosenttia yli 12-vuotiaista taloutta on voitu avata ja palveluiden kulutus on elpynyt. Kertyneet säästöt ja parantunut työllisyystilanne ovat tukeneet yksityistä kulutusta.

Kuva ei kuitenkaan ole kokonaan auvoinen. Delta- ja sitä ennen alfavariantti olivat jo osoituksia koronaviruksen muuntumiskyvystä, joten virusta ei ole kokonaan selätetty, edes lännessä. Samoin pandemian muuttuminen endeemiseksi testaa yhteiskunnan kapasiteettia ja päätöksentekoa hieman eri tavoin kuin kriisin akuutein vaihe. Lisäksi kehittyvissä maissa rokottamisurakka on vasta aloitettu, joten matkaa riittävään globaaliin rokotekattavuuteen on vielä pitkästi.

Uutena huolena maailmantalouden kasvulle ovat ilmaantuneet logistiset ongelmat ja monenlaiset tarjontaketjujen pullonkaulat. Konttipula on nostanut kuljetusten hintoja, mikrosirujen toimitukset venyvät ja raaka-aineiden hinnat ovat nousussa. Aasiassa koronatartuntojen takia tehdyt satamien ja tehtaiden sulkemiset ovat haitanneet tarjontaketjujen sujuvuutta edelleen. Kaiken lisäksi teollisuudessa ja muutamilla palvelualoilla kärsitään osaavan työvoiman pulasta. Nurkan takana, joskin lähinnä Yhdysvalloissa, kurkkii jopa vanha kunnon inflaatiopeikko.

Suomen talouden heikot kohdat ovat tuttuja. Suomen julkinen velka nousee yli 70 prosenttiin bkt:sta ja käännettä ei ole näköpiirissä. Samalla ennusteemme mukaan Suomen kustannuskilpailukyky heikkenee tänä ja ensi vuonna keskeisiin kilpailijamaihimme nähden. Tuottavuuden kasvuun olisi myös hyvä saada lisää vauhtia, sillä verrokkimaamme ovat olleet paremmassa kasvussa jo tovin aikaa. Vaihtotase sentään näyttäisi pysyvän ylijäämäisenä.

Liitteet

Suhdanne syksy 2021

etla-suhdanne-syksy-2021.pdf, 16 Mt, 20.9.2021

Lataa: Suhdanne syksy 2021 pdf

Toimialakatsaus syksy 2021

etla-toimialakatsaus-syksy-2021.pdf, 1 Mt, 20.9.2021

Lataa: Toimialakatsaus syksy 2021 pdf
Scroll