Suhdanne

Uutiset

Kuukausiraportti: Julkinen talous kehittynyt heikosti vuoden alkupuolella

Kuukausiraportti: Julkinen talous kehittynyt heikosti vuoden alkupuolella

Valtion rahoitusaseman heikkeneminen ja valtionvelan kasvu ovat heikentäneet julkisen talouden kehitystä. Tämä ilmenee Etlan elokuun Kuukausiraportista. Kesällä valtiontalous heikkeni voimakkaasti. Valtion ja kuntien verotulot vähenivät kesäkuussa lähes seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Erityisen voimakkaasti vähenivät kulutusverot jo toista kuukautta peräkkäin.

Julkisen talouden kehitys on ollut heikkoa tämän vuoden alkupuolella. Julkisyhteisöjen velka kasvoi hieman yli kahdella miljardilla eurolla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Taustalla on erityisesti valtion rahoitusaseman heikkeneminen ja valtionvelan kasvu.

Tiedot ilmenevät Etlan 2.elokuuta julkaistusta maksullisesta, tilaajille laaditusta Kuukausiraportti-julkaisusta.

Kuukausiraportti: Julkinen talous kehittynyt heikosti vuoden alkupuolella

Kesäkuussa valtion ja kuntien verotulot vähenivät lähes 7 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Erityisen voimakkaasti vähenivät kulutusverot, jotka heikkenivät jo toista kuukautta peräkkäin. Kulutusverojen väheneminen vaikuttaa vain valtiontalouteen, koska kyseessä on valtiolle kertyvä verotulo.

Paikallishallinnossa – mukaan lukien hyvinvointialueet – alkuvuosi on sen sijaan ollut vahva. Alustavien tietojen mukaan paikallishallintosektori oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä peräti 3 miljardia euroa ylijäämäinen. Velkakin oli vähentynyt miljardilla eurolla verrattuna viime vuoden loppuun.

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyvät myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Alkuvuodesta 2023 alkaen vanhimpia raportteja on päässyt lukemaan vapaasti, vaikka ei olisikaan tilaaja. Maksumuurin takana on jatkossa vain 6 uusinta Kuukausiraporttia ja ne erottuvat lukkosymbolilla ilmaiseksi luettavista raporteista.

Tilaa Kuukausiraportti

Avainsanat:

Lisätietoja

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Lähdemäki Sakari

Sakari Lähdemäki

Tutkija, KTT

040 746 2991

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Scroll