Suhdanne

Uutiset

Kuukausiraportti: Investoinnit supistuivat merkittävästi alkuvuonna 

Kuukausiraportti: Investoinnit supistuivat merkittävästi alkuvuonna 

Suomen investoinnit supistuivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 6 prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Etlan kesäkuun Kuukausiraportista. Erityisen paljon supistuivat julkiset investoinnit, rakennusinvestoinnit sekä kone- ja laiteinvestoinnit. Syynä julkisten investointien vähenemiseen on Ukrainaan suunnatun avun kirjaaminen negatiivisena investointina. Julkisten investointitietojen odotetaankin tarkentuvan tästä. 

Suomen investoinnit supistuivat Tilastokeskuksen mukaan vuoden takaisesta yli 6 prosenttia vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Erityisen paljon supistuivat julkiset investoinnit. Lisäksi erityistä vähenemistä tapahtui myös rakennusinvestoinneissa sekä kone- ja laiteinvestoinneissa. Tiedot ilmenevät Etlan 7. kesäkuuta julkaistusta Kuukausiraportista. Rakentamisen hiipuminen jatkuu yhä ja luottamusindikaattorit ovat edelleen heikolla tasolla, vaikka ne kohentuivat toukokuussa. 

Kuukausiraportti: Investoinnit supistuivat merkittävästi alkuvuonna 

Syynä julkisten investointien vähenemiseen on se, että apu Ukrainalle on kirjattu negatiivisena investointina. Onkin odotettavaa, että julkiset investointitiedot tarkentuvat tästä, sillä ensimmäistä kertaa raportoivien hyvinvointialueiden tietoihin sekä Ukrainalle lähetetyn tarvikeavun suuruuteen liittyy epävarmuutta. 

Investoinnit henkisiin omaisuustuotteisiin sen sijaan jatkoivat maltillisessa kasvussa.  

Mikä on Etlan Kuukausiraportti? 

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista. 

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista. 

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen. 

Alkuvuodesta 2023 alkaen vanhimpia raportteja on päässyt lukemaan vapaasti, vaikka ei olisikaan tilaaja. Maksumuurin takana on jatkossa vain 6 uusinta Kuukausiraporttia ja ne erottuvat lukkosymbolilla ilmaiseksi luettavista raporteista. 

Tilaa Kuukausiraportti

Avainsanat:

Lisätietoja

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Lähdemäki Sakari

Sakari Lähdemäki

Tutkija, KTT

040 746 2991

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Scroll