Suhdanne

Uutiset

Kuukausiraportti: Euroalueen kasvu sinnitellyt hintojen ja korkotason noususta huolimatta

Kuukausiraportti: Euroalueen kasvu sinnitellyt hintojen ja korkotason noususta huolimatta

Euroalueen talous kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä, vaikka inflaatio ja korkotasot jatkavat yhä nousuaan. Kasvua kertyi 0,2 prosenttia, ilmenee Etlan marraskuun Kuukausiraportista. Kasvua kertyi kaikissa neljässä suurimmassa kansataloudessa. Uutta koronnostoa odotetaan EKP:lta vielä tämän vuoden puolella inflaation laukatessa yhä korkealla.

EU:n ja euroalueen talouksiin kertyi kasvua vielä niukasti haastavista maailmanoloista huolimatta. Ennakkotietojen mukaan kasvua kertyi vuoden kolmannella neljänneksellä 0,2 prosenttia toiseen neljännekseen verrattuna. Italian kansantalous kasvoi eniten, mutta kaikki neljä suurinta kansantaloutta olivat mukavassa kasvussa – Saksa mukaan lukien. Tiedot ilmenevät Etlan 2.11. julkaisemasta marraskuun Kuukausiraportista.

Kuukausiraportti: Euroalueen kasvu sinnitellyt hintojen ja korkotason noususta huolimatta

Euroalueella inflaatio kuitenkin kiihtyy edelleen ja korot nousevat. Inflaatio kiihtyi jo 10,7 prosenttiin, ja pohjainflaatiokin oli viisi prosenttia. EKP nosti politiikkakorkojaan 0,75 prosenttiyksikköä. Uutta koronnostoa odotetaan vielä tämän vuoden puolella, joskin mahdollisesti hieman pienempää.

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti sekä kuusi kertaa vuodessa järjestettävä kokousseminaari, jossa Etlan ennusteryhmä käy läpi raportin lukuja ja oletuksia. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Tilaa Etlan Kuukausiraportti

Etla julkaisee toimialakohtaisen, syksyn Suhdanne-ennustetta täydentävän Toimialakatsauksensa 22.11.2022 klo 9.

Avainsanat:

Lisätietoja

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Scroll