Suhdanne

Uutiset

Kuukausiraportti: Valtion ja kuntien verotulot hyvässä kasvussa tänä vuonna

Kuukausiraportti: Valtion ja kuntien verotulot hyvässä kasvussa tänä vuonna

Valtion ja kuntien verotulot kasvoivat tammi-elokuussa yli kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan tilanteeseen. Tuloverojen tuotto on kasvanut kulutusveroja nopeammin. Alkuvuoden hyvä taloustilanne näkyykin valtion rahoitusaseman kohenemisena, ja valtiontalous oli vielä elokuussa ylijäämäinen. Tiedot ilmenevät Etlan lokakuun Kuukausiraportista. Kuukausiraportti on Etlan Suhdanne-ennustetta täydentävä maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu.

Valtion ja kuntien verotulot ovat olleet hyvässä kasvussa koko kuluvan vuoden. Tammi-elokuussa kasvua oli yli 10 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Tuloverojen tuotto on kasvanut kulutusveroja rivakammin: tulo-, pääoma- ja yhteisöverojen tuotto kasvoi vajaat 14 prosenttia, kulutusverojen vastaavasti 5,5 prosenttia vuodentakaiseen ajankohtaan verrattuna. Luvut ilmenevät Etlan 5.10. ilmestyneestä lokakuun Kuukausiraportista.

Alkuvuoden hyvä taloustilanne näkyy valtion rahoitusaseman kohenemisena. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan julkisyhteisöjen rahoitusasema parani 1,4 mrd. euroa vuoden toisella neljänneksellä viime vuodesta. Valtiontalous oli normaalivuosien tapaan ylijäämäinen vielä elokuussa. Valtion budjetti- ja rahastotalouden velkaa oli elokuun lopussa 5,9 mrd. vuodentakaista enemmän, mutta kesäkuukausien aikana velan määrä ei kasvanut.

Kuukausiraportti: Valtion ja kuntien verotulot hyvässä kasvussa tänä vuonna

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti sekä kuusi kertaa vuodessa järjestettävä kokousseminaari, jossa Etlan ennusteryhmä käy läpi raportin lukuja ja oletuksia. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Tilaa Etlan Kuukausiraportti

Etla julkaisee toimialakohtaisen, syksyn Suhdanne-ennustetta täydentävän Toimialakatsauksen 22.11.2022

Avainsanat:

Lisätietoja

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Scroll