Suhdanne

Uutiset

Rakennuskustannukset nousseet melkein 10 prosenttia vuodessa

Rakennuskustannukset nousseet melkein 10 prosenttia vuodessa

Rakentamisen kustannukset ovat kasvaneet Suomessa miltei 10 prosenttia vuodessa, ilmenee Etlan tammikuun Kuukausiraportista. Eniten nousua on ollut tarvikepanosten kustannuksissa. Myös rakentamisen liikevaihto kasvoi niin ikään melkein 10 prosenttia viimevuotisesta. Kuukausiraportti on tutkimuslaitoksen kuukausittain päivittämä suhdanneraportti tilaajille.

Rakentaminen on käynyt Suomessa vilkkaana viimeisen vuoden aikana. Rakennuskustannukset nousivat marraskuussa 9,6 prosenttia verrattuna viime vuoden marraskuuhun. Kustannukset ovat nousseet siis vuoden aikana liki 10 prosenttia. Lokakuuhun nähden kasvua oli 0,3 prosenttia. Eniten nousivat tarvikepanosten kustannukset (13,7 %). Myös rakentamisen liikevaihto kasvoi marraskuussa melkein 10 prosenttia viime vuodesta ja alle prosentin lokakuusta.

Käynnissä olevan rakennustuotannon volyymi kasvoi 5,2 prosenttia vuodentakaisesta. Muu talonrakentaminen on sen sijaan vähentynyt. Tuoreet luvut ilmenevät Etlan 5.1.2022 julkaisemasta tammikuun Kuukausiraportista.

Rakennuskustannukset nousseet melkein 10 prosenttia vuodessa

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti sekä kuusi kertaa vuodessa järjestettävä kokousseminaari, jossa Etlan ennusteryhmä käy läpi raportin lukuja ja oletuksia. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Kuukausiraportin pääset tilaamaan täältä

Avainsanat:

Lisätietoja

Lehmus Markku

Markku Lehmus

Ei enää Etlan palveluksessa

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Scroll