Suhdanne

Uutiset

Suomen tavaravienti polkee paikoillaan

Suomen tavaravienti polkee paikoillaan

Tavaraviennin määrä on pysynyt kuluvana vuonna lähes muuttumattomana. Vaikka kesä-elokuussa tavaraviennin määrän kasvu oli vielä 6,6 prosenttia vuoden takaisesta, kausitasoitettuna muutos oli kuitenkin nollassa. Tuoreet luvut ja tiedot Suomen tavaraviennistä ilmenevät Etlan marraskuun Kuukausiraportista, joka on tutkimuslaitoksen kuukausittain päivittämä suhdanneraportti tilaajille.

Suomen tavaraviennin määrä on ollut koko kuluvan vuoden vaakalennossa. Kesä-elokuussa tavaraviennin määrän kasvu oli vielä 6,6 prosenttia vuoden takaisesta, mutta kausitasoitettuna muutos vuoden sisällä oli nollassa. Nähty kasvu ajoittui siten viime vuoden puolelle. Edellä mainitut tiedot ilmenevät Etlan 3.11. julkaisemasta marraskuun Kuukausiraportista.

Kesäkuukausina tavaraviennin kausitasoitettu määrä oli merkittävimmin kasvussa kevään tasoon verrattuna elintarvikkeiden (+5 %), juomien (+13 %), muiden ei-metallisten mineraalituotteiden (+5 %), sähkölaitteiden (+10 %), moottoriajoneuvojen (+9 %) sekä muiden kulkuneuvojen (+25 %) viennissä.

Suomen tavaravienti polkee paikoillaan

Öljytuotteiden vienti toipuu, metallien jalostuksen kääntyi laskuun

Tullin tilastoista laskettuna tavaraviennin määrä supistui elokuussa prosentin vuoden takaisesta. Öljytuotteiden vienti alkaa toipua jalostaman pitkästä huoltoseisokista, mutta vientimäärä jäi vielä 20 prosenttia edellisvuotista pienemmäksi. Moottoriajoneuvojen viennin määrä putosi peräti 39 prosenttia vuoden takaisesta, mutta viime vuoden elokuussa vienti olikin tavanomaista suurempaa.

Myös metallien jalostuksen viennin vahva kasvu kääntyi 3 prosentin laskuun, ja koneiden ja laitteiden vientimäärä väheni niin ikään 2 prosenttia. Myös paperiteollisuuden (ml. massa) viennin määrä oli laskussa.

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti sekä kuusi kertaa vuodessa järjestettävä kokousseminaari, jossa Etlan ennusteryhmä käy läpi raportin lukuja ja oletuksia. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Kuukausiraportin pääset tilaamaan täältä

Avainsanat:

Lisätietoja

Lehmus Markku

Markku Lehmus

Ei enää Etlan palveluksessa

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Scroll