Suhdanne

Uutiset

Palvelualojen tuotanto kovaan kasvuun heinäkuussa, metalliteollisuudessa päästiin finanssikriisiä edeltäneisiin lukemiin

Palvelualojen tuotanto kovaan kasvuun heinäkuussa, metalliteollisuudessa päästiin finanssikriisiä edeltäneisiin lukemiin

Palvelualojen tuotanto kasvoi heinäkuussa seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Palvelualojen arvonlisäyksen volyymi nousi syyskuun puolivälissä päivitettyjen tietojen mukaan 3,4 prosenttia. Myös Suomen teollisuus on päässyt kiinni kasvuun. Metalliteollisuuden tuotanto, lukuun ottamatta sähkö- ja elektroniikkateollisuutta, nousi jo finanssikriisiä edeltävälle tasolle. Tuoreet luvut ilmenevät Etlan lokakuun Kuukausiraportista, joka on tutkimuslaitoksen kuukausittain päivittämä suhdanneraportti tilaajille.

Koronapandemian runtelemilla palvelualoilla on nähty virkistävää kasvua, kun alan tuotannon nousu oli heinäkuussa kausitasoitettuna 6,9 prosenttia. Alan arvonlisäyksen volyymi nousi syyskuun puolivälissä päivitettyjen kansantalouden tilinpidon tietojen mukaan 3,4 prosenttia (oli aiemmin 2,2 prosenttia). Majoitus- ja ravitsemistoiminta elpyi vuoden alkupuoliskolla 8,3 prosenttia viimevuotisesta. Myös taide-, viihde- ja virkistyspalvelujen arvonlisäyksen volyymi nousi.

Suomen tehdasteollisuus on hyvässä kasvuvauhdissa: tuotanto oli kausitasoitettuna kesä-heinäkuussa yli kahden prosentin kasvuvauhdissa. Teollisuudessa kasvu on suhteellisen laaja-alaista kemianteollisuutta lukuun ottamatta.

Palvelualojen tuotanto kovaan kasvuun heinäkuussa, metalliteollisuudessa päästiin finanssikriisiä edeltäneisiin lukemiin
Arvonlisäys, kansantalouden tilinpito.

Metalliteollisuus ylsi finanssikriisiä edeltäneelle tasolle

Metalliteollisuuden tuotanto, pois lukien sähkö- ja elektroniikkateollisuus, ylsi kuluvan vuoden heinäkuussa finanssikriisiä edeltäneelle tasolle. Metallien jalostuksen tuotanto kohosi heinäkuussa kausitasoitettuna huikeat 21,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna, mutta jäi silti hieman kesäkuun lukemaa pienemmäksi. Koneiden ja laitteiden valmistuksessa edellinen huippu, vuoden 2019 joulukuu, ohitettiin. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kasvu sen sijaan pysähtyi.

Tehdasteollisuuden uusien tilausten arvo nousi heinäkuussa 46,8 prosenttia viimevuotisesta.  Metalliteollisuudessa tilausten arvo kohosi peräti 61,5 prosenttia.

Edellä mainitut tiedot ilmenevät Etlan 6.10. julkaisemasta Kuukausiraportista.

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti sekä kuusi kertaa vuodessa järjestettävä kokousseminaari, jossa Etlan ennusteryhmä käy läpi raportin lukuja ja oletuksia. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Kuukausiraportin pääset tilaamaan täältä.

Avainsanat:

Lisätietoja

Lehmus Markku

Markku Lehmus

Ei enää Etlan palveluksessa

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Scroll