Suhdanne

Uutiset

Kuukausiraportti: Heikentynyt ostovoima painoi yksityisen kulutuksen laskuun

Kuukausiraportti: Heikentynyt ostovoima painoi yksityisen kulutuksen laskuun

Yksityinen kulutus laski heinä-syyskuussa 0,3 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna, ilmenee Etlan joulukuun Kuukausiraportista. Eniten laskua tapahtui puolikestävissä kulutustavaroissa, joihin sisältyvät muun muassa vaatteet ja jalkineet. Kohonneet hinnat ovat alkaneet vaikuttaa negatiivisesti kuluttajien ostovoimaan. Kuukausiraportti on Etlan Suhdanne-ennustetta täydentävä maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu.

Hintojen nousu on alkanut heikentää kotitalouksien ostovoimaa. Yksityisen kulutuksen määrä väheni heinä-syyskuussa 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä kansantalouden tilinpidon mukaan. Tiedot ilmenevät Etlan 7.joulukuuta julkaistusta Kuukausiraportista. Yksityisen kulutuksen määrä oli kuitenkin nyt kaksi prosenttia korkeampi kuin vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä eli ennen pandemiaa.

Kysynnän aleneminen puolikestävissä ja lyhytikäisissä tavaroissa painoi kulutuksen miinukselle. Puolikestävissä tavaroissa (esimerkiksi vaatteet ja jalkineet) kysyntä aleni eniten eli reilut 2 prosenttia. Sen sijaan kestävissä kulutustavaroissa kysyntä kasvoi 0,3 prosenttia, ja palveluissa kasvua oli vajaan prosentin.

Myös nettoturismimenot ovat jälleen kääntyneen positiivisiksi, eli suomalaiset matkailijat kuluttavat enemmän ulkomailla kuin ulkomaiset Suomessa.

Kuukausiraportti: Heikentynyt ostovoima painoi yksityisen kulutuksen laskuun

Mikä on Etlan Kuukausiraportti?

Kuukausiraportti täydentää Etlan Suhdanne-ennustetta. Raportti tulkitsee ytimekkäästi tärkeimmät talousluvut sekä kertoo kuukausittain päivitetyn talouden tilan ja lähikuukausien suunnan. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvästä Kuukausiraportista saa nopeasti tiedon Suomen talouskehityksen muutoksista.

Kuukausiraportti sisältää tiiviit arviot mm. kansainvälisestä talouskehityksestä, talouspolitiikasta, Suomen ulkomaankaupasta ja tuotannosta toimialoittain. Mukana on myös kooste tunnetuimpien suomalaisten talousennustajien tuoreimmista ennusteista.

Kuukausiraportti on maksullinen, vain tilaajille laadittu julkaisu. Vuosikerran hinta on 500 euroa (kestotilaus). Hintoihin ei lisätä arvonlisäveroa. Tilaushintaan sisältyy myös raportin kuviot ja taulukot käsittävä kalvopaketti sekä kuusi kertaa vuodessa järjestettävä kokousseminaari, jossa Etlan ennusteryhmä käy läpi raportin lukuja ja oletuksia. Myös yrityskohtainen, IP-alueeseen perustuva tilaus on mahdollinen. Hinta sovitaan tällöin erikseen.

Tilaa Etlan Kuukausiraportti

Avainsanat:

Lisätietoja

Puonti Päivi

Päivi Puonti

Ennustepäällikkö, VTT

050 534 3536

Berg-Andersson Birgitta

Birgitta Berg-Andersson

Tutkija, KTL

044 465 0153

Kaitila Ville

Ville Kaitila

Tutkija, VTL

050 410 1012

Lähdemäki Sakari

Sakari Lähdemäki

Tutkija, KTT

040 746 2991

Scroll